The Cureomatic var från början namnet på en BBS (Bulletin Board System). Den var en av många noder (domäner) i FidoNet; dåtidens största nätverk för entusiaster av datorkommunikation på hobbynivå. Internet var fortfarande en okänd företeelse bland vanligt folk (förutom möjligen för ett antal studenter vid högskolor runt om i landet och lite annat löst folk).

FidoNet existerar ännu idag och du kan läsa mer om det på sajten för Svenska FidoNet. Dess storhetstid är dock förbi.

The Cureomatic hade nodnumret 2:203/423 och ett antal punkter (användare) under sig som hämtade netmail (FidoNets motsvarighet till Internets e-mail) och echomail (motsvarigheten till diskussionsgrupper). Själva BBS:en bjöd på en mix av FidoNets diskussionsgrupper och filer i form av shareware och lite annat kul. Själva plattformen för BBSen utgjordes av programmet RemoteAccess som tillsammans med konkurrenten Maximus var ett av de oftast förekommande på filtankarbaserna runt om i världen. Det var inte tal om någon grafik utan allting var textbaserat. Med hjälp av ANSI-färger och ASCII-tabellens udda tecken fick man fram menyer med layout i skiftande kvalitet.

Antalet användare på The Cureomatic var dock inte på långa vägar så stort som hos många BBS:er i t ex Göteborg. Det berodde väl delvis på systemets ringa omfattning pga en tämligen begränsad lagringskapacitet och en SysOp (systemoperatör) som själv var nybörjare på området. Men framför allt berodde det på att systemet var beläget i Herrljunga och att det var få i närområdet som ens befattade sig med datorer och modemkommunikation på det sättet. Och att få folk att ringa ett region- eller rikssamtal för att nå 0513-området och The Cureomatic var kanske lite väl mycket begärt om man hade ett såpass magert utbud.

Med tiden växte dock antalet användare inom Herrljunga-området men även på andra håll i landet. Lite extra speciellt var det med 4 användare från Malung som dagligen valde att hämta sin skörd av FidoNet-post från just The Cureomatic eftersom de tydligen trivdes med det.

1997 lanserade Telia ISDN i Herrljunga och The Cureomatic's två sista levnadsår blev lite modernare på det viset. Men det var som sagt början på slutet för BBS:en. Vid det här laget hade Internet sakta men säkert börjat växa och det skulle inte dröja länge förrän det var en vardagsföreteelse för gemene man. Den 31 december 1999 stängdes The Cureomatic för gott. Det var få som dök upp vid begravningsceremonin.

Många ettor och nollor har förts över i landets fibertrådar sedan dess och idag har The Cureomatic "återuppstått" i form av den här sajten; cureomatic.com. Eller kanske är den snarare ett hedrande minne av den svunna tiden genom att bära det gamla namnet, som uppstod på den tiden då BBS:ens SysOp var mitt uppe i de svåra tonåren, hade gymnasieångest och lyssnade en väldig massa på de engelska depprockarna i The Cure.

Tack till alla er som gjorde The Cureomatic till vad det var. Många nya goda vänner och bekantskaper föddes här igenom och frodas än idag.

© 2005-2008 David Ahlbom.