Himmelskt god fudge gör hela julenTill ca 75 bitar behövs:


4 dl socker

2 dl vispgrädde

1 hg äkta smör

25 st. äkta marshmallows (jag kör med Haribo)

2 tsk snabbkaffe

2 hg mörk blockchoklad (OBS! Skall innehålla kakaosmör & kakaomassa!)


I. Blanda i en kastrull/gryta socker, smör, grädde och marshmallows som klippts itu.

II. Koka under omrörning tills alla marshmallows smält. Smeten skall till en början kännas lite trög för att sedan bli lättare att röra i. Dessutom skall den få en närmast rödbrunaktig färg. Var här noga med att verkligen röra HELA TIDEN annars bränner det fast i botten. Ge dessutom sörjan TID att koka en stund så att du verkligen är förvissad om att allt socker har smält ordentligt - annars kommer dina fudge att knastra i munnen när du äter dem och det vill du inte!

III. Blanda ner kaffepulvret och blockchokladen som brutits i mindre bitar. Låt chokladen smälta. Rör om hela tiden!

IV. Slå smeten snabbt i en oljad liten långpanna (cirka 20x30 cm). Tänk på att ytan stelnar väldigt fort varför det är viktigt att hälla upp all smet snabbt (om man nu önskar en slät och fin yta alltså - fudgen smakar ju lika bra ändå).

V. Låt stelna i kylen över natten. Skär konfekten i bitar och förvara sedan det hela svalt (kyl).

Sliskigt gott är vad det är. I mitt tycke finns det inget läckrare julgodis som dessutom är så lätt att tillaga. Det enda kruxet är att få tag på marshmallows - det går alltså inte med vanliga s.k. sockerbitar, julskum eller andra hemska plagiat. Det skall vara äkta marshmallows (de är lite mjöliga utanpå och besvärande klibbiga inuti).

TIPS: Gör som jag har gjort de senaste tre åren och dubbla hela receptet till dubbel sats. På så vis får du större (högre) bitar. Dessutom har du på detta sätt "råd" att låta bli att skrapa ur det sista ur grytan med slickepott eftersom detta ändå bara brukar förstöra den släta och fina ytan på fudgen som ju börjar att stelna redan några sekunder efter den snabba upphällningen i form.

MERA TIPS: Kaffepulvret har en tendens att inte smälta helt när man rör ner det. Somliga tycker att detta ger fudgen lite personlighet; när det dyker upp en och annan besk kaffebit i munnen. Om man vill undvika detta så kan man koka upp vatten och blanda ut kaffepulvret med någon halvdeciliter och sedan röra ner det i sörjan.

Lycka till och God Jul! :-)


TILLBAKA TILL cureomatic.com